Άσκηση και οστεοπόρωση

Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες για τις σωματικές ασκήσεις και τα αθλήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας;

Κείμενο: Βαλάντης Τοπαλίδης.

Η οστεοπόρωση είναι μία μεταβολική πάθηση των οστών κατά την οποία τα οστά εξασθενούν και γίνονται πιο εύθραυστα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η αύξηση της πιθανότητας του κατάγματος, έπειτα από μία πτώση, καθώς μειώνεται η ελαστικότητα και ανθεκτικότητα των οστών.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση της νόσου είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, η έλλειψη σωματικής άσκησης και φυσικών δραστηριοτήτων, η κακή διατροφή κ.ά. Οι περισσότεροι, όμως, από τους παράγοντες αυτούς φαίνεται να είναι τροποποιήσιμοι.

ΕΡΕΥΝΕΣ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Ο MoreiraLD και οι συνεργάτες του (2014) [βιβλιογραφική παραπομπή 1], μελέτησαν τις επιπτώσεις διαφόρων μορφών άσκησης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ασκήσεις με μέτρια έως υψηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα που πραγματοποιούνται στο έδαφος ή στο νερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόληψη για αυτή τη νόσο. Επίσης, αναφέρουν ότι τα μηχανήματα δόνησης είναι αξιόπιστα για την ανάπτυξη της υγείας των οστών. Επιπρόσθετα, δίνεται βάση στην εφαρμογή ασκήσεων, οι οποίες δεν αφορούν την ανάπτυξη των οστών, αλλά την μεγιστοποίηση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας. Η επιλογή αυτών των ασκήσεων συνιστάται σε άτομα τρίτης ηλικίας, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πτώσης, και πιθανώς του κατάγματος, λόγω αδυναμίας των οστών. Η αναφορά στην άσκηση της βάδισης δεν λείπει από το πρόγραμμα των ερευνητών, καθώς αναφέρεται ως άσκηση κρούσης με θετικά αποτελέσματα στην άρθρωση του ισχίου.

Από την άλλη μεριά, μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Tonnesen R. (2016) [βιβλιογραφική παραπομπή 2], εξέτασε τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας μέσω της άσκησης ανεξάρτητα από το φύλο και τα επίπεδα βιταμίνης D. Στην έρευνά τους αναφέρουν ότι η απώλεια της οστικής πυκνότητας ξεκινάει μετά από την κορύφωσή της, κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, τονίζουν ότι όλες οι φορτίσεις στα οστά, οι οποίες δε υπερβαίνουν τα όρια αντοχής τους, οδηγούν σε εκ νέου προσαρμογή και αναμόρφωσή τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οστική πυκνότητα σε νεαρούς ενήλικες σχετίζεται με τη σωματική άσκηση ανεξάρτητα από το φύλο και τα επίπεδα βιταμίνης D.

ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ;

Στη μελέτη των ερευνητών αναφέρεται μία ομάδα αθλημάτων, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της οστικής μάζας. Γίνεται λόγος για την προπόνηση με βάρη, το τένις, το αερόμπικ και την αναρρίχηση. Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι η κολύμβηση, η ποδηλασία και πιθανότατα ο χορός, δεν έχουν θετικές επιδράσεις στα οστά.

Γενικότερα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οστική πυκνότητα σε νεαρούς ενήλικες σχετίζεται με τη σωματική άσκηση ανεξάρτητα από το φύλο και τα επίπεδα βιταμίνης D.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

[1] Moreira LD, Oliveira ML, Lirani-Galvao AP, Marin-Mio RV, Santos RN, Lazaretti-Castro M. (2014). Physical exercise and osteoporosis: effects of different types of exercises on bone and physical function of postmenopausal women. Arquivosbraseleiros de endocrinologia e metabologia. Jul;58(5):514-22.

[2] Tonnesen R., Schwarz P., Hovind PH., Jensen LT. (2016). Physical exercise associated with improved BMD independently of sex and vitamin D levels in young adults. European journal of applied physiology. Jul;116(7):1297-304.

01

Καρμπονάρα διαιτητική και light

Ακόμα και το πιο απλό φαγητό, όπως π.χ. ένα πιάτο μακαρόνια, μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα θερμίδων εάν δεν προσέξουμε τα επιπλέον υλικά που θα προσθέσουμε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε

>
02

Ψυχογενής ανορεξία

Η ψυχολογική διαταραχή της παθολογικής εμμονής στην υγιεινή διατροφή Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος. Παίρνετε πολύ σοβαρά το θέμα της υγιεινής διατροφής και εφαρμόζετε συστηματικά τους κανόνες της. Αποφεύγετε ζάχαρη, λιπαρά και

>
03

6-pack ABS

Μην κρατάτε κρυμμένους τους κοιλιακούς σας! Καθαρίστε την κοιλιά από το ανεπιθύμητο λίπος, στεγνώστε από τα περιττά υγρά, αποκαλύψτε και αναδείξτε  -επιτέλους!- το πολυπόθητο 6-pack… Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος. Ποιός (αλλά

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top