Διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανάπτυξη, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης για την διάγνωση και την ταξινόμηση του Διαβήτη!

Ο διαβήτης αποτελεί μια ομάδα μεταβολικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε πρόβλημα κατά την έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο, ενώ παράλληλα, η χρόνια υπεργλυκαιμία του διαβήτη σχετίζεται με μακροχρόνια βλάβη, δυσλειτουργία οργάνων, ειδικά των ματιών, των νεφρών, των νεύρων, της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Αρκετές παθογόνες διαδικασίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη και συγκεκριμένα αυτές κυμαίνονται από αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος με επακόλουθη ανεπάρκεια ινσουλίνης έως ανωμαλίες που οδηγούν σε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. 

Διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανάπτυξη, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του! 1

Η βάση των ανωμαλιών στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών στον διαβήτη είναι η ανεπαρκής δράση της ινσουλίνης στους ιστούς, ενώ παράλληλα, η ανεπαρκής δράση της ινσουλίνης προκύπτει από ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης και / ή μειωμένη απόκριση ιστού στην ινσουλίνη σε ένα ή περισσότερα σημεία στις πολύπλοκες οδούς της ορμονικής δράσης. Συγκεκριμένα, η εξασθένιση της έκκρισης ινσουλίνης και τα ελαττώματα στη δράση της ινσουλίνης συνυπάρχουν συχνά στον ίδιο ασθενή και συχνά δεν είναι σαφές ποια ανωμαλία, εάν είναι μόνη της, είναι η κύρια αιτία της υπεργλυκαιμίας.

Τα συμπτώματα της έντονης υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, μερικές φορές με πολυφαγία και θολή όραση. Παράλληλα, η εξασθένηση της ανάπτυξης και η ευαισθησία σε ορισμένες λοιμώξεις μπορεί επίσης να συνοδεύει τη χρόνια υπεργλυκαιμία, ενώ παράλληλα, οι οξείες, απειλητικές για τη ζωή συνέπειες του ανεξέλεγκτου διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία με κετοξέωση ή το μη κετοτικό υπεροσφαιρικό σύνδρομο.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν αμφιβληστροειδοπάθεια με πιθανή απώλεια όρασης, νεφροπάθεια που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια με κίνδυνο έλκους ποδιών, ακρωτηριασμών και αρθρώσεων Charcot και αυτόνομη νευροπάθεια που προκαλεί γαστρεντερικά, ουρογεννητικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν αυξημένη συχνότητα αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής, περιφερικής αρτηριακής και εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Η υπέρταση και οι ανωμαλίες του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών βρίσκονται συχνά επίσης σε άτομα με διαβήτη.

Πηγή: American Diabetes Association (2013). Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care, 36 Suppl 1(Suppl 1), S67–S74. https://doi.org/10.2337/dc13-S067

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος,  BSc Nursing, RN, CPT, MSc candidate “Rehabilitation Sciences”

Αρχική Προέλευση άρθρου: www.inmedhealth.gr

01

Fitness snacking

Πάντα –και παντού- υπάρχει μια δυνατότητα για να γυμναστείς και να προσθέσεις χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου. Με φυσικές κινήσεις και μετακινήσεις, με “τσιμπολόγημα” άσκησης από εδώ και από

>
02

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Πόσα ξέρεις για το σωματικό λίπος; Μήπως ελάχιστα και πρέπει να μάθεις περισσότερα; Σου λέμε τα 12 πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε!

>
03

Βασικές προπονητικές αρχές.

Εσύ ξέρεις τί σημαίνει η αρχή F.I.T.; Αν όχι, πρέπει να το μάθεις οπωσδήποτε… Ως σωματική άσκηση ή γυμναστική ή άθληση ή προπόνηση προσδιορίζεται οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας απαιτεί οργανωμένη,

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top