We create the future fitness professionals.
Flash στη διατροφή

ΕΧΕΙΣ “ΛΙΓΟΥΡΕΣ”; ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΤΙ…

Η έντονη επιθυμία για την κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης ομάδας τροφών ή τροφίμου, κοινώς “λιγούρα”, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο οργανισμός σου έχει έλλειψη ή μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό στοιχείο. Για παράδειγμα, η επιθυμία για γαλακτοκομικά ίσως σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο ασβέστιο, για γλυκό αυξημένη ανάγκη σε υδατάνθρακες, για μπανάνα σε κάλιο, για σοκολάτα σε μαγνήσιο, για κρέας σε σίδηρο ή βιταμίνες Β, για βούτυρο σε λιπαρά, για τουρσί ή ελιές σε νάτριο, ενώ η έντονη επιθυμία για υδαρά τρόφιμα ή υγρά ροφήματα, όπως αναψυκτικό ή χυμό, ότι ενδεχομένως κάτι δεν πάει καλά με την ενυδάτωσή σου και χρειάζεσαι πιο πολύ νερό.

 

ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΛΙΠΟΥΣ: ΟΛΑ… 5

Αν και όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό, θεωρείται παγκοσμίως μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους απώλειας λίπους: ό,τι τρως και ό,τι κάνεις βασίζεται στον αριθμό πέντε (5)!

  • Τρως 5 γεύματα ημερησίως. Για παράδειγμα, πρωινό – ενδιάμεσο σνακ μεσημεριανό – ενδιάμεσο σνακ – βραδινό.
  • Σε κάθε γεύμα απολαμβάνεις 5 τρόφιμα από 5 διαφορετικές ομάδες τροφών, στις ενδεικνυόμενες για σένα ποσότητες και αναλογίες. Για παράδειγμα, κοτόπουλο (πρωτεΐνη), ρύζι (άμυλο), γιαούρτι (γαλακτοκομικά), μπρόκολο (λαχανικά), ελαιόλαδο (λιπαρά).
  • Για να διευκολυνθείς στην προσπάθειά σου, προτείνονται διάφορες εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές γευμάτων. Όλες οι προτεινόμενες συνταγές γευμάτων έχουν 5 βασικά υλικά και ετοιμάζονται το πολύ μέσα σε 5 λεπτά. Για παράδειγμα, νιφάδες βρώμης, κολοκυθόσποροι ψίχα, σταφίδες μαύρες και πρωτεΐνη ορού γάλακτος αναμειγμένα και μουλιασμένα σε “γάλα” αμυγδάλου για ένα θρεπτικό ενεργειακό πρωινό.
  • Κάθε βδομάδα γυμνάζεσαι 5 φορές, με πρόγραμμα που αποτελείται από 5 πεντάλεπτα, με 5 διαφορετικές ασκήσεις το καθένα. Επιπλέον, περπατάς καθημερινά 5 φορές σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, όποτε θέλεις ή βολεύει, για τουλάχιστον 5 λεπτά με γρήγορο ρυθμό.

Έτσι χάνεις τουλάχιστον 5 κιλά λίπους, σε διάστημα (φυσικά…) 5 εβδομάδων!

 

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ: ΦΑΣΟΛΙΑ Ή ΠΑΤΑΤΕΣ;

Προτείνουμε φασόλια! Και ιδού το γιατί: Συγκριτικά με τις κοινές πατάτες, όλα τα είδη φασολιών περιέχουν πιο πολλές πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, συνδυασμός που χορταίνει περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα φασόλια, ιδίως δε τα μικρότερου μεγέθους και τα κόκκινα ή μαύρου χρώματος, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και σε λελογισμένη κατανάλωση δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και δεν προκαλούν απότομες μεταπτώσεις ενέργειας, ούτε εντερικές διαταραχές. Κι όσο για τις θερμίδες, καλό είναι να θυμάστε ότι 1 φλιτζάνι νερόβραστα φασόλια καλά στραγγισμένα, αποδίδει περίπου 170 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο και 2 μικρές βραστές πατάτες.

Πρόταση: Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, καλό είναι να καταναλώνεις 1 μερίδα (1 φλιτζάνι) μαγειρευμένων οσπρίων 2 φορές εβδομαδιαίως ή 1 μικρομερίδα (½ φλιτζάνι) μέρα παρά μέρα. Εκτός από βραστά και σούπα, τα περισσότερα όσπρια γίνονται επίσης γιαχνί στην κατσαρόλα, πουρές («κρέμα»), πλακί στο φούρνο, κεφτεδάκια αλλά και μπιφτέκια φούρνου. Μπορούν να συνδυαστούν κατά το μαγείρεμα με λαχανικά, χόρτα, δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, πατάτες) αλλά και μεταξύ τους, π.χ. φασόλια με φακές, ή/και να προστεθούν σε διάφορες σαλάτες. Και φυσικά διατηρούνται μαγειρεμένα στο ψυγείο για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση ή η θρεπτική τους αξία.

 

 

ΧΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΙΛΑ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΓΑΛΑ

Η κατανάλωση ενός ποτηριού (250 ml) άπαχου γάλακτος 10-15 λεπτά πριν από το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος πείνας, στην ταχύτερη αύξηση του στομαχικού κορεσμού και στον περιορισμό της συνολικής πρόσληψης θερμίδων από το γεύμα που θα ακολουθήσει, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αν η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται συστηματικά, τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή την ευκολότερη διατήρησή του. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του γάλακτος, κυρίως η καζεΐνη, υποστηρίζουν το μυϊκό ιστό και αποτρέπουν τον καταβολισμό του, το ασβέστιο φαίνεται ότι επιταχύνει την απώλεια κοιλιακού λίπους ενώ το κάλιο συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.

Προσοχή: Μην το δοκιμάσεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος)!

 

ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΖΥΓΑΡΙΑ;

Αν παρά την αυστηρή προσκόλληση στη δίαιτα, η ζυγαριά σου φαίνεται ότι έχει κολλήσει μονίμως στο ίδιο αριθμό και δεν λέει να ξεκολλήσει για μέρες, πριν περιορίσεις κι άλλο τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνεις, δοκίμασε να προσθέσεις περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες στη διατροφή σου και συγχρόνως μείωσε θερμιδικά αντίστοιχα την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι πρωτεΐνες, όπως ψαχνό μοσχαριού, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ασπράδια αβγών, ψάρια, αλλά και τα όσπρια, είναι πιο χορταστικές, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για την πέψη τους, ενισχύοντας έτσι το μεταβολικό ρυθμό μέσω της θερμογένεσης, και σε βοηθούν να κάψεις πιο πολλές θερμίδες χωρίς να μειώσεις την ποσότητα τροφής που καταναλώνεις ή να αυξήσεις τη γυμναστική που κάνεις. Αν συγχρόνως αυξήσεις την κατανάλωση ωμών λαχανικών και νερού, τότε πιθανότατα η ζυγαριά σου θα… ξεκολλήσει ακόμα πιο γρήγορα.

 

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΜΑΤΙΑ

Οι πιπεριές κίτρινου χρώματος βοηθούν να διατηρήσεις οξεία την όρασή σου καθώς μεγαλώνεις και να προστατεύσεις τα μάτια σου από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (ΑΜD). Η ωχρά κηλίδα είναι ένας μικροσκοπικό δίσκος στο πίσω μέρος του ματιού, ο οποίος μεταδίδει εικόνες στον εγκέφαλο. Οι κίτρινες πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες C και Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που λειτουργούν ως ασπίδα για τους φακούς των ματιών έναντι του επιβλαβούς μπλε φωτός, μειώνοντας έτσι τις οξειδωτικές φθορές που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ;

Έχουμε πρόταση! Καθόρισε μια μέρα μέσα στη βδομάδα όπου θα μαγειρεύεις όλα τα γεύματα που θα χρειαστείς για τις επόμενες μέρες. Χωρίζεις τα μαγειρεμένα γεύματα σε ατομικές μερίδες, τα βάζεις σε δοχεία τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς και τα αποθηκεύεις στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο. Έτσι, όταν γυρνάς σπίτι, απλώς επιλέγεις το γεύμα που θέλεις, το αναθερμαίνεις ξανά και έχεις το φαγητό σου έτοιμο σε χρόνο λιγότερο από 10 λεπτά!

Πρέπει να γνωρίζεις: Η κατάψυξη είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος διατήρησης των τροφίμων για περισσότερο χρόνο, ωμών, ημιψημένων και μαγειρεμένων, χωρίς τη χρήση συντηρητικών.

  • Μπορείς να καταψύξεις σχεδόν τα πάντα, όπως π.χ. μεμονωμένα τρόφιμα, πλήρως και μερικώς μαγειρεμένο φαγητό, επιμέρους υλικά συνταγών.
  • Δεν πετάς τρόφιμα ή μαγειρεμένο φαγητό που σου περισσεύει, δεν αναγκάζεσαι να τα καταναλώσεις γρήγορα για να μην χαλάσουν, μειώνεις τη σπατάλη χρημάτων.
  • Διευκολύνει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των γευμάτων, μπορείς να μαγειρέψεις μια φορά σε μεγαλύτερη ποσότητα και να φας περισσότερες.
  • Αποτελεί ιδανική λύση για οικογένειες, πολυάσχολες νοικοκυρές και εργαζόμενες μητέρες, κερδίζεις χρόνο από τα ψώνια και το μαγείρεμα, έχεις πάντα σπιτικό φαγητό.
  • Σε βοηθάει να καταφεύγεις λιγότερο συχνά σε αγορές έτοιμων φαγητών, κάνεις πιο υγιεινές επιλογές γευμάτων με ό,τι υπάρχει ήδη στο σπίτι ή έχεις προγραμματίσει – σου λύνει τα χέρια όταν κάνεις συγκεκριμένη “διατροφή”!

Και κάτι ακόμη: Μπορείς να προμηθευτείς μεγαλύτερες ποσότητες νωπών τροφίμων στην εποχή τους (π.χ. λαχανικά, φρούτα), ή όταν τα βρεις σε πραγματική προσφορά (π.χ. κρεατικά, πουλερικά), να τα καταψύξεις σωστά και να τα καταναλώνεις “φρέσκα” για πολλούς μήνες.

 

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Αυστραλοί ερευνητές συνέκριναν τέσσερις διαφορετικές υποθερμιδικές δίαιτες με διαφορετικές αναλογίες μακροθρεπτικών διατροφικών στοιχείων και διαπίστωσαν ότι καμία δεν υπερτερεί έναντι της άλλης στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, μετά από έξι μήνες σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχασαν κατά μέσο όρο έξι (6) κιλά. Έκπληξη όμως αποτέλεσε το εύρημα ότι μία από τις δίαιτες αυτές, ποικίλη υποθερμιδική διατροφή σχετικά φτωχή σε λιπαρά (λιγότερο από 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων πρόσληψης) αλλά σχετικά υψηλή σε υδατάνθρακες (>50%) από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι καστανό, πατάτες με τη φλούδα, φαίνεται ότι όχι μόνο βοήθησε στην απώλεια βάρους αλλά, επίσης, είχε ιδιαίτερα θετική και χρονικά παρατεταμένη επίδραση στην ψυχική ευφορία, στο αίσθημα της ευτυχίας και στον έλεγχο του θυμού, της νευρικότητας και του άγχους, πιθανότατα λόγω της βελτίωσης που επέφερε στην ενδογενή παραγωγή σεροτονίνης.

Πρέπει να το γνωρίζεις: Το πρόβλημα των περιττών κιλών και η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με αυστηρές δίαιτες, περιορισμούς και απαγορεύσεις τροφίμων ή σχολαστική μέτρηση των προσλαμβανομένων θερμίδων ή των επιμέρους θρεπτικών συστατικών. Αντί αυτών και με σκοπό τη μονιμότητα του αποτελέσματος, προτείνουν την εκμάθηση και σταδιακή εφαρμογή υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, καθώς και περισσότερες σωματικές δραστηριότητες, δηλαδή έναν πιο σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανόμενης της καθημερινής άσκησης.

 

ΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΦΥΤΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Τα φύτρα είναι μια συμπυκνωμένη υπερτροφή με δεκάδες θρεπτικά συστατικά, που μπορείς να «καλλιεργήσεις» πανεύκολα στο σπίτι σου. Το φύτρο είναι το τμήμα του σπόρου στο οποίο οφείλεται η ανάπτυξη του βλαστού. Σχεδόν όλοι οι σπόροι σε φυσική μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένοι και όχι ροδισμένοι, μπορούν να βγάλουν φύτρα, όπως π.χ. ενδεικτικά: στάρι, αμάρανθος, αλφάλφα, ροβίτσα, φασόλια μαυρομάτικα, ηλιόσποροι, ρεβίθια, φακές, κινόα.

Τρόπος:

  1. Επιλέγεις σπόρους βιολογικής προέλευσης.
  2. Πλένεις καλά τους σπόρους.
  3. Βάζεις 1cm σπόρους σε καθαρό γυάλινο βάζο.
  4. Γεμίζεις το βάζο με νερό (προτιμότερο χωρίς χλώριο, π.χ. φιλτραρισμένο) και αφήνεις τους σπόρους να μουσκέψουν. Προσοχή: Δεν κλείνεις το βάζο, το αφήνεις ανοιχτό!
  5. Αφού περάσουν 8-12 ώρες, στερεώνεις με λαστιχάκι ένα τουλπάνι στο άνοιγμα του βάζου, αδειάζεις το νερό και το στραγγίζεις καλά.
  6. Τοποθετείς το βάζο σε σχετικά σκοτεινό αλλά καλά αεριζόμενο μέρος, προαιρετικά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
  7. Ποτίζεις ελάχιστα τους σπόρους πρωί και βράδυ, ρίχνοντας λίγο νερό.
  8. Αμέσως μετά το πότισμα, κουνάς για λίγο το βάζο και στραγγίζεις αμέσως, αδειάζοντας όλο το νερό. Προσοχή: οι σπόροι πρέπει να παραμένουν απλώς υγροί!
  9. Αναλόγως είδους, τα σπόρια θα φυτρώσουν καλά μέσα σε 3 έως 5 ημέρες και θα πετάξουν τρυφερά βλασταράκια. Τότε τα φύτρα είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  10. Αν δεν τα καταναλώσεις άμεσα, μεταφέρεις τα φύτρα σε άλλο γυάλινο βάζο, επίσης στεγνό και καθαρό, ή σε ειδική σακούλα τροφίμων και τα διατηρείς στο ψυγείο το πολύ για 3-4 μέρες.

Πρόταση κατανάλωσης: Τα μαλακά φύτρα τρώγονται κυρίως ωμά σε σαλάτες λαχανικών και σάντουιτς, ενώ τα πιο σκληρά πρέπει πρώτα να μαγειρευτούν π.χ. μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά φαγητά.

01

RHODES 21-24/6/2024

Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109700002

>
02

PILATES EXPERT STANDARDS 9-10/3

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το PILATES EXPERT STANDARDS 9-10/3, ενα διήμερο εκπαιδευτικό συνέδριο υψηλής εξειδίκευσης.  

>
03

1ο ATHENS FITNESS FESTIVAL

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο ATHENS FITNESS FESTIVAL, το μεγαλύτερο event γυμναστικής και ευεξίας που έχει διοργανωθεί στη χώρα μας, 07-05 Μαΐου 2023. Το AFF είναι πλέον γεγονός! H απόλυτη

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Scroll to Top