Γίνε και συ… Ταρζάν

Μια μικρή αναδρομή στη ζωή, στη διατροφή και στην… προπόνηση του άρχοντα της ζούγκλας. Αφιερωμένη σε όλους εσάς που ως παιδιά τον αγαπήσατε μέσα από τα βιβλία, τα κόμικς και τις ταινίες και -ίσως!- κάποτε ονειρευτήκατε να του μοιάσετε ή -μπορεί;- να το ονειρεύεστε ακόμη…

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1875 γεννήθηκε στο Σικάγο ένα αγόρι που έμελλε να αλλάξει για πάντα τα στάνταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Έντγκαρ Ράις Μπάροους, που άρχισε να ασχολείται με την συγγραφή στα 36 του χρόνια, έγραψε 364 περιπέτειες του Ταρζάν, όλες διαδραματιζόμενες μέσα στις ζούγκλες της Αφρικής, χωρίς όμως ποτέ να την έχει επισκεφτεί! Τα έργα του πούλησαν και πουλούν εκατομμύρια αντίτυπα, τυπώθηκαν σε 56 γλώσσες και διαλέκτους και αποτέλεσαν το πρωτογενές υλικό για μπροσούρες, σινερομάντζα, άλμπουμ, περιοδικά, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Ο γιος του λόρδου Γρέϊστοκ ταξιδεύει μαζί με τη γυναίκα του για την Αφρική. Το καράβι με το οποίο ταξίδευαν βυθίζεται και οι μόνοι επιζώντες είναι αυτός και η γυναίκα του, η οποία λίγο αργότερα γεννάει ένα αγοράκι. Μια συμπλοκή με μεγαλόσωμους πίθηκους, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι γονείς του. Το μωρό υιοθετείται από μία πιθηκίνα, η οποία μόλις πρόσφατα είχε χάσει το δικό της μωρό. Τα χρόνια περνάνε, το αγοράκι μεγαλώνει και γίνεται επικεφαλής της ομάδας των πιθήκων.

Η πρώτη επαφή του Ταρζάν με τον «έξω κόσμο» γίνεται όταν διασώζει και φροντίζει έναν επιζήσαντα μίας αποστολής σαφάρι. Από αυτόν μαθαίνει την ανθρώπινη ομιλία και αυτός, ο διασωθείς επιζήσασας, ανακαλύπτει ότι ο Ταρζάν είναι ο εγγονός του λόρδου Γρέϊστοκ. Έτσι, τον παίρνει μαζί του στην Αγγλία και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της κοινωνικοποίησής του.

Όταν πεθαίνει ο παππούς του, ο Ταρζάν αρχίζει να νιώθει μόνος, παρ’ όλο που έχει βρει ταίρι. Απογοητευμένος από το περιβάλλον που ζει και τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα ζώα και ιδίως απέναντι στους πίθηκους, ξαναγυρίζει στην παλιά ζωή του στο δάσος και γίνεται ο πραγματικός άρχοντας της ζούγκλας.

ΟΙ… ΤΑΡΖΑΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΘΟΝΗΣ

Τον ρόλο του Ταρζάν στον κινηματογράφο έπαιξαν κυρίως πρώην αθλητές ή φωτομοντέλα με καλογυμνασμένα σώματα. Από αυτούς, ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο Μπάστερ Κραίημπ και ο Γκλέν Μόρις υπήρξαν Ολυμπιονίκες και ήταν πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό πριν ακόμα παίξουν στη μεγάλη οθόνη.

  • Ο Έλμο Λίνκολν (βάρος 90 κιλά με ύψος 1,80 μέτρα) υπήρξε ο πρώτος Ταρζάν της μεγάλης οθόνης, το 1918. Στην ταινία υπήρχαν πολλές σκηνές πάλης αλλά μετρημένες στα δάχτυλα σκηνές αιώρησης από σκοινιά, ίσως γιατί τότε δεν υπήρχαν κασκαντέρ για την αντικατάστασή του.
  • Ο βαρύτερος κινηματογραφικός Ταρζάν ήταν ο Μάικ Χένρι που έπαιξε το 1966 στην ταινία “Ο Ταρζάν και η χρυσή κοιλάδα”. Το σωματικό του βάρος πλησίαζε τα 105 κιλά με ύψος περίπου 1,80 μέτρα.
  • Ο υψηλότερος κινηματογραφικός Ταρζάν ήταν ο Τζακ Μαχόνεϊ (1963), ο οποίος είχε ύψος 1,90 μέτρα και βάρος 100 κιλά. Όταν όμως γύριζε στην Ταϊλάνδη την ταινία “Οι τρεις προκλήσεις του Ταρζάν”, αρρώστησε από δυσεντερία, τροπικό πυρετό και πνευμονία, με συνέπεια να χάσει πάνω από 20 κιλά. Η δραματική αυτή μείωση βάρους ήταν ορατή στις τελευταίες σκηνές της ταινίας, όπου ο Μαχόνεϊ φαίνεται να έχει μείνει “μισός” και ήταν κυριολεκτικά αγνώριστος.

ΒΑΪΣΜΙΛΕΡ: Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΑΡΖΑΝ

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, υπήρξε ο έκτος (6ος) κινηματογραφικός Ταρζάν της μεγάλης οθόνης. Έπαιξε τον συγκεκριμένο ρόλο από το 1932 έως το 1948, γυρίζοντας συνολικά 16 ταινίες, και κατά γενική ομολογία, ήταν αυτός που του έδωσε μία άλλη διάσταση: την ανθρώπινη φωνή. Οι πέντε προηγούμενοι ηθοποιοί που είχαν παίξει το ρόλο, είχαν όλοι εμφανιστεί σε βουβές ταινίες. Πέρα από την ομιλία, ο Βαϊσμίλερ ήταν επίσης ο πρώτος που έδωσε στον Ταρζάν την χαρακτηριστική κραυγή, το 1932, στην ταινία “Ταρζάν, ο πιθηκάνθρωπος”.

Ο Βαϊσμίλερ υπήρξε Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση το 1924 και το 1928. Ασθενικός ως παιδί, άρχισε να κολυμπάει για να βελτιώσει το αδύναμο και κοκαλιάρικο σώμα του. Με ύψος 1,87 μέτρα και βάρος φόρμας τα 86 κιλά, κατάφερε να κερδίσει συνολικά 5 Ολυμπιακά μετάλλια, 67 διεθνείς συναντήσεις και αναρίθμητα εθνικά πρωταθλήματα κολύμβησης, έχοντας «σπάσει» 174 ατομικά ρεκόρ και 21 ομαδικά ρεκόρ σε σκυταλοδρομίες. Κατείχε όλα τα ρεκόρ των USA, και πολλά παγκόσμια, σε όλες τις αποστάσεις, από τα 100 έως τα 800 μέτρα, σε όλα τα στιλ κολύμβησης!

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ

Μετά τις πρώτες ταινίες, ο Ταρζάν απόκτησε της δική του “οικογένεια” που αποτελούσαν η σύντροφός του Τζέιν, το παιδί τους και η Τσίτα, η διασημότερη μαϊμού του πλανήτη. Στις ταινίες με τον Βαϊσμίλερ, η Τσίτα ενσαρκώθηκε από μία αρσενική κι όχι θηλυκή μαϊμού, που λεγόταν Τζίγκς.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ

Στα βιβλία και στα κόμικς της πρώτης περιόδου, ο Ταρζάν παρουσιάζεται σε μία άγρια κατάσταση ως πιθηκάνθρωπος. Η ανατροφή του από πιθηκίνα και η συμβίωση με τους πίθηκους, καθόριζε εν πολλοίς τις διατροφικές του επιλογές: τρεφόταν κυρίως με φρούτα και καρπούς από τροπικά δέντρα, έτρωγε ρίζες και φύλα φυτών, βολβούς και εσωτερικούς φλοιούς των δένδρων, προτιμούσε τους τερμίτες, τα μυρμήγκια και τις κάμπιες αντί άλλων ζώων, ενώ έπινε άφθονο νερό και “χυμούς” από τους φλοιούς των δέντρων.

Αντίθετα, στις ταινίες του Χόλιγουντ ναι μεν παρουσιάζεται ως ένας ημιάγριος, ωστόσο με αρκετά στοιχεία εκπολιτισμού, ιδιαίτερες ευαισθησίες και προτιμήσεις, χαρακτηριστικά αναγκαία για να “ταυτιστούν” οι θεατές των ταινιών και να νοιώσουν ότι, αν τα πράγματα ήταν “αλλιώς”, θα μπορούσαν κι αυτοί να κάνουν κάτι ανάλογο. Μάλιστα, στις ομιλούσες ταινίες ο Ταρζάν έχει εγκαταλείψει πλέον τη συνήθεια να τρώει ωμό κρέας και τα ζώα, που κυνηγά με δόρυ και μαχαίρι, τα ψήνει επιμελώς πριν τα καταναλώσει ως γεύμα (δείγμα “πολιτισμού”). Βουβάλια και αντιλόπες αποτελούν τις κύριες προτιμήσεις στο κυνήγι του. Τα φρούτα και οι καρποί που έτρωγε στις ταινίες είναι πλέον αναγνωρίσιμα από τον θεατή (καρύδες, ανανάδες, μπανάνες) ενώ σε κάποιες σκηνές ταινιών τον παρακολουθούμε να πίνει  κατσικίσιο γάλα και να συντρώγει μαζί με τους ιθαγενείς δημητριακά σε μορφή χυλού ή ψωμιού. Ψάρια που πιάνει με τα χέρια, έντομα, ψητές αράχνες και τερμίτες, συμπληρώνουν τις διατροφικές του επιλογές.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ

Το σώμα του Ταρζάν ξεχώριζε για το κάλλος, την αρμονία, τη συμμετρική ανάπτυξη, την πλαστικότητα και την τελειότητά του, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής. Χωρίς καμία υπερβολή, χωρίς ακραία μυϊκότητα ή γράμμωση και χωρίς ιδιαίτερα αναπτυγμένα σημεία που θα αποπροσανατόλιζαν το μάτι του θεατή από τη δράση.

Ο Ταρζάν φυσικά δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη προπόνηση, κατάφερε όμως, όπως περιγράφεται στα βιβλία, τα κόμικς και τις ταινίες, να αναπτύξει το σώμα του με φυσικές δραστηριότητες όπως κολύμπι,  τρέξιμο, αναρρίχηση, πέταγμα του δόρατος και του μαχαιριού, χειρωνακτικές δραστηριότητες και μάχες με τα άγρια ζώα.

Βεβαίως, όπως έχουμε προαναφέρει, οι ηθοποιοί που τον ενσάρκωσαν στις ταινίες ήταν κορυφαίοι αθλητές, όπως κολυμβητές, ακοντιστές, παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου, ακόμα και επαγγελματίες γυμναστές. Όλοι τους ήταν καλογυμνασμένοι, με ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, φαρδείς ώμους, άνοιγμα πλάτης που έδινε το επιθυμητό σχήμα V στον κορμό, πλατύ αλλά καλά σχηματοποιημένο στήθος, μακριά χέρια, λεπτή μέση με ελαφρώς σχηματισμένους κοιλιακούς, στενά ισχία, μυώδεις αλλά όχι ογκώδεις μηρούς και καλή ανάπτυξη γαμπών.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΑΡΖΑΝ

Ο Ταρζάν ήταν σε κίνηση πολλές ώρες της μέρας, κάλυπτε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων περπατώντας, τρέχοντας και κολυμπώντας ενώ, επιπλέον, είχε καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και κινδύνους. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να γίνεις σαν τον Ταρζάν, δεν χρειάζεται να πας στη ζούγκλα, δεν χρειάζεται να υπερίπτασαι από δέντρο σε δέντρο, να μάχεσαι με άγρια ζώα, ούτε να τρέφεσαι με τροπικά φρούτα, τερμίτες και αράχνες. Για να του μοιάσεις σωματικά, αρκεί να διατρέφεσαι σωστά, να παραμένεις δραστήριος καθημερινά, να γυμνάζεσαι συστηματικά και -όσο μπορείς- να ακολουθείς έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Και τότε, το μόνο που μπορεί να σου λείπει, θα είναι να βρεις τη δικιά σου Τζέιν, αν δεν την έχεις βρει ακόμη. Σου το ευχόμαστε…

01

Fitness snacking

Πάντα –και παντού- υπάρχει μια δυνατότητα για να γυμναστείς και να προσθέσεις χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου. Με φυσικές κινήσεις και μετακινήσεις, με “τσιμπολόγημα” άσκησης από εδώ και από

>
02

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Πόσα ξέρεις για το σωματικό λίπος; Μήπως ελάχιστα και πρέπει να μάθεις περισσότερα; Σου λέμε τα 12 πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε!

>
03

Βασικές προπονητικές αρχές.

Εσύ ξέρεις τί σημαίνει η αρχή F.I.T.; Αν όχι, πρέπει να το μάθεις οπωσδήποτε… Ως σωματική άσκηση ή γυμναστική ή άθληση ή προπόνηση προσδιορίζεται οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας απαιτεί οργανωμένη,

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top