Καρμπονάρα διαιτητική και light

Ακόμα και το πιο απλό φαγητό, όπως π.χ. ένα πιάτο μακαρόνια, μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα θερμίδων εάν δεν προσέξουμε τα επιπλέον υλικά που θα προσθέσουμε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια αυθεντική ιταλική καρμπονάρα, τον απόλυτο ορισμό της θερμιδικής υπερ-διόγκωσης μιας μακαρονάδας.

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Μια τυπική καρμπονάρα στην Ιταλική της εκδοχή αποδίδει περίπου 750 θερμίδες ανά μερίδα. Κι αυτό γιατί τα υλικά της αυθεντικής συνταγής περιλαμβάνουν 500 γραμμ. ζυμαρικά λιγκουίνι που βράζουν σε νερό και αλάτι, 1 κύβο λαχανικών, 300 γραμμ. χοιρινό μπέικον καπνιστό, 5 κρόκους αβγών, 120 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, τουλάχιστον ½ φλιτζάνι (100-150 γραμμ.) τυρί παρμεζάνα τριμμένη σε νιφάδες για το σερβίρισμα, ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βεβαίως, τα υλικά αυτά είναι για τουλάχιστον 4 “χορταστικές” μερίδες, ενίοτε όμως καταναλώνονται από λιγότερα άτομα. Συνεπακόλουθα, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα, συνήθως το βραδινό, ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη και μάλλον οι περισσότερες από αυτές αποθηκεύονται ως λίπος, θολώνοντας τρόπο τινά τους καλογυμνασμένους μας κοιλιακούς. Για να το συνειδητοποιήσουμε, αρκεί να αναλογιστούμε ότι με μια δυναμική προπόνηση τύπου Cross Training Concept μπορούμε να κάψουμε από 400-600 θερμίδες ανά ώρα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;

Εσύ που προσέχεις την σιλουέτα σου αλλά λατρεύεις την καρμπονάρα και δεν θέλεις να την στερηθείς ή, γούστα είναι αυτά, επιθυμείς να την απολαμβάνεις σε πολλαπλάσια ποσότητα μερίδας χωρίς να παίρνεις περιττά κιλά, υπάρχει λύση! Με απλές αντικαταστάσεις και τροποποιήσεις των υλικών της συνταγής, όχι μόνο θα απολαύσεις μια καρμπονάρα εξίσου γευστική αλλά, επίσης, θα γλιτώσεις μέχρι και 400 θερμίδες – ναι, 400 θερμίδες λιγότερες ανά τυπική μερίδα ή, αλλιώς, αν πεινάς υπερβολικά, τρως διπλή μερίδα με τις θερμίδες της μονής, κλασικής καρμπονάρας!

Διαιτητική εκδοχή καρμπονάρας (περίπου 350 θερμίδες ανά μερίδα):

  1. Προτιμάς λιγκουίνι ολικής αλέσεως – δεν έχουν λιγότερες θερμίδες από τα συμβατικά, ωστόσο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και είναι πιο χορταστικά.
  2. Χρησιμοποιείς 100 γραμμ. μπέικον με χαμηλά λιπαρά και προσθέτεις 200 γραμμ. μανιτάρια κονσέρβας καλά στραγγισμένα. Αλέθεις μαζί στο μπλέντερ το μπέικον και τα μανιτάρια να γίνουν σαν κιμάς. Για να περιορίσεις ακόμα περισσότερο τις θερμίδες και τα λιπαρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικον γαλοπούλας.
  3. Μειώνεις τους κρόκους αβγών σε δύο.
  4. Αντικαθιστάς την κρέμα γάλακτος με ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή, εναλλακτικά, χρησιμοποιείς υποκατάστατο μαγειρικής κρέμας γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.
  5. Περιορίζεις την συνολική ποσότητα παρμεζάνας σε τρεις (3) κουταλιές της σούπας.
  6. Ραντίζεις την καρμπονάρα με σταγόνες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου – χρησιμοποιείς κουταλάκι, δεν την περιχύνεις με το λάδι να ρέει κατευθείαν από το μπουκάλι.

Με την διαιτητική εκδοχή ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ: μέχρι 400 θερμίδες ανά μερίδα!

Καλή σου όρεξη…

Scroll to Top