Μπορεί ένα χάπι να αντικαταστήσει τη γυμναστική;

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Η είδηση: Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά από επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, αισιοδοξούν ότι είναι θέμα χρόνου να αναπτυχθούν «χάπια άσκησης», τα οποία σε πολύ πιο σύντομο χρόνο και με πολύ λιγότερο ιδρώτα θα έχουν στο ανθρώπινο σώμα τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με την πραγματική αεροβική άσκηση. Ένα τέτοιο χάπι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να το παίρνουν όχι μόνο ασκούμενοι και αθλητές, αλλά επίσης άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι και άνθρωποι με αναπηρίες, που δυσκολεύονται να γυμνασθούν.

Και τίθεται το ερώτημα: Μπορούν τα συγκεκριμένα χάπια, ή κάποιο άλλο φάρμακο, να υποκαταστήσει τη φυσική δραστηριότητα και τη συστηματική σωματική άσκηση σε υγιή άτομα, δίνοντας παρόμοια, ή καλύτερα, αποτελέσματα με λιγότερη σωματική προσπάθεια;

Η απάντησή μας είναι “μάλλον όχι και σίγουρα όχι στο πολύ άμεσο μέλλον”, καθότι πριν αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια οποιουδήποτε χαπιού, απαιτούνται χρόνια εξειδικευμένων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους κι όχι μόνο σε ποντίκια.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιο χάπι αποδειχτεί μακροπρόθεσμα ασφαλές για ανθρώπινη χρήση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο το εύρος της αποτελεσματικότητάς του θα περιλαμβάνει το σύνολο των πολλαπλών ωφελειών που προσφέρει η συστηματική σωματική άσκηση, όπως π.χ. προαγωγή υγείας, ευεξίας και ευρωστίας, καλύτερη φυσική κατάσταση, βελτίωση ψυχικής διάθεσης, έλεγχος σωματικού βάρους, μείωση άγχους, ελάττωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και οστεοπόρωσης.

Τελικό συμπέρασμα: Τα οφέλη των φυσικών δραστηριοτήτων και της τακτικής σωματικής άσκησης είναι αδύνατον να κλειστούν μέσα σε ένα χάπι! Αντί λοιπόν να ενθουσιαζόμαστε με ανακοινώσεις περί “μαγικών χαπιών” και αντί να περιμένουμε αρκετά χρόνια μέχρι να εγκριθεί η κυκλοφορία τους, αν εγκριθεί ποτέ, ας το πάρουμε απόφαση ότι η γυμναστική δεν έχει υποκατάστατα,  είναι αναντικατάστατη, κι ας ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε, ο καθείς και η καθεμία όπως του αρέσει περισσότερο, όπως μπορεί και με όποιους τρόπους θέλει.

01

Fitness snacking

Πάντα –και παντού- υπάρχει μια δυνατότητα για να γυμναστείς και να προσθέσεις χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου. Με φυσικές κινήσεις και μετακινήσεις, με “τσιμπολόγημα” άσκησης από εδώ και από

>
02

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Πόσα ξέρεις για το σωματικό λίπος; Μήπως ελάχιστα και πρέπει να μάθεις περισσότερα; Σου λέμε τα 12 πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε!

>
03

Βασικές προπονητικές αρχές.

Εσύ ξέρεις τί σημαίνει η αρχή F.I.T.; Αν όχι, πρέπει να το μάθεις οπωσδήποτε… Ως σωματική άσκηση ή γυμναστική ή άθληση ή προπόνηση προσδιορίζεται οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας απαιτεί οργανωμένη,

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top