Νερό: 1 ποτήρι στην υγεία μας

25 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε για το νερό και τη σχέση του με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

 1. Το 60-70% της σωματικής μας μάζας (κοινώς “βάρους”) αποτελείται από νερό.
 2. Το σωματικό λίπος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 10-20%, ενώ οι μύες περιέχουν 60-70%..
 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του σωματικού λίπους, τόσο μικρότερη είναι η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα.
 4. Το γυναικείο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 5-15% λιγότερο νερό συγκριτικά με το αντρικό.
 5. Η ισορροπημένη κατανάλωση νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση, μειώνει την κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας και του σωματικού βάρους.
 6. Η αφυδάτωση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό.
 7. Για να διατηρήσει το ισοζύγιο ύδατος, ο οργανισμός προσπαθεί κάθε 24ώρο να αποβάλλει ίση ποσότητα νερού με αυτήν που προσλαμβάνει.
 8. Καθημερινά χάνουμε (αποβάλλουμε) περίπου 2-4 λίτρα νερό.
 9. Αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε με την λήψη αυτούσιου νερού και υγρών, το νερό των τροφίμων και με το νερό των καύσεων του οργανισμού.
 10. Καθημερινά πρέπει πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, αν και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές απαιτήσεις.
 11. Όταν κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος, γυμναζόμαστε έντονα ή είναι καλοκαίρι και έχει υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να χρειαστούμε μέχρι και διπλάσιες ποσότητες νερού από τις γενικά συνιστώμενες.
 12. Ένας υγιής οργανισμός μπορεί να «αντέξει» την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, ως και 15–20 λίτρα.  Πέραν αυτής της ποσότητες μπορεί να συμβούν σοβαρές λειτουργικές διαταραχές.
 13. Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό.
 14. Όταν πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού θα πρέπει τα ούρα μας να είναι αραιά, να έχουν  χρώμα σχεδόν διαφανές και να ουρούμε συχνά, τουλάχιστον 4 με 5 φορές την ημέρα.
 15. Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να αυξήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος, γιατί ο οργανισμός περιορίζει τις καύσεις του.
 16. Όταν τρώμε περισσότερο αλάτι (νάτριο) ή υδατάνθρακες από ό,τι χρειαζόμαστε, ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο νερό.
 17. Ο καλύτερος τρόπος για να μην έχουμε κατακράτηση υγρών είναι η λήψη επαρκών ποσοτήτων νερού, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 18. Η υπερβολικά χαμηλή πρόσληψη νερού αυξάνει σημαντικά την πιθανότητες λιθίασης (πέτρας) των νεφρών.
 19. Αν κάποιος/κάποια δεν μπορεί να πιεί «καθόλου νερό», μπορεί να αναπληρώσει μέρος των αναγκών του σε υγρά πίνοντας χυμούς λαχανικών και φρούτων, γενικά υγρά τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.
 20. Το δροσερό νερό ξεδιψά καλύτερα συγκριτικά με το παγωμένο, οπότε πρέπει να το προτιμούμε όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά.
 21. Η υπερβολική κατανάλωση καφέδων, τσαγιών, αναψυκτικών καθώς και το αλκοόλ αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού για νερό.
 22. Τα εμφιαλωμένα νερά δεν θεωρούνται ασφαλέστερα από το πόσιμο νερό της βρύσης.
 23. Το νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και των μυϊκών πόνων ενώ διευκολύνει και τις λειτουργίες του εντέρου.
 24. Το νερό είναι το καλύτερο “προληπτικό φάρμακο” για την κυστίτιδα, την ουρολοίμωξη, την ξηροστομία, τις πέτρες στα νεφρά αλλά και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
 25. Αρκετά ποτήρια νερό πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, περιορίζουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μειώνουν τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας (hangover).

Εις υγείαν…

01

Food Games

Παίζουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε… Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος Το δημοφιλές και πολύ γευστικό λαχανικό που αναζητάμε είναι ταυτισμένο με τη χωριάτικη σαλάτα και τις μαγειρικές σάλτσες κόκκινου χρώματος. Το όνομα του (λέξη

>
02

Τεντώστε το λάστιχο

«… Δεν προλαβαίνετε να γυμναστείτε γιατί έχετε φόρτο εργασίας και ακατάστατα ωράρια, είστε μονίμως κουρασμένοι/-ες, έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε ή πάντα συμβαίνει κάτι και το αναβάλλετε, το γυμναστήριο κοστίζει

>
03

Stop στις ημικρανίες

Ποια συστατικά των τροφίμων, ποιες διατροφικές συνήθειες και ποιες θρεπτικές ελλείψεις μπορεί να σας προκαλούν ή να εντείνουν πονοκέφαλους, ημικρανίες και άλλες κεφαλαλγίες; Ποιος τρόπος διατροφής συμβάλλει στον περιορισμό και

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top