Νερό: 1 ποτήρι στην υγεία μας

25 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε για το νερό και τη σχέση του με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

 1. Το 60-70% της σωματικής μας μάζας (κοινώς “βάρους”) αποτελείται από νερό.
 2. Το σωματικό λίπος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 10-20%, ενώ οι μύες περιέχουν 60-70%..
 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του σωματικού λίπους, τόσο μικρότερη είναι η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα.
 4. Το γυναικείο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 5-15% λιγότερο νερό συγκριτικά με το αντρικό.
 5. Η ισορροπημένη κατανάλωση νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση, μειώνει την κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας και του σωματικού βάρους.
 6. Η αφυδάτωση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό.
 7. Για να διατηρήσει το ισοζύγιο ύδατος, ο οργανισμός προσπαθεί κάθε 24ώρο να αποβάλλει ίση ποσότητα νερού με αυτήν που προσλαμβάνει.
 8. Καθημερινά χάνουμε (αποβάλλουμε) περίπου 2-4 λίτρα νερό.
 9. Αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε με την λήψη αυτούσιου νερού και υγρών, το νερό των τροφίμων και με το νερό των καύσεων του οργανισμού.
 10. Καθημερινά πρέπει πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, αν και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές απαιτήσεις.
 11. Όταν κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος, γυμναζόμαστε έντονα ή είναι καλοκαίρι και έχει υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να χρειαστούμε μέχρι και διπλάσιες ποσότητες νερού από τις γενικά συνιστώμενες.
 12. Ένας υγιής οργανισμός μπορεί να «αντέξει» την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, ως και 15–20 λίτρα.  Πέραν αυτής της ποσότητες μπορεί να συμβούν σοβαρές λειτουργικές διαταραχές.
 13. Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό.
 14. Όταν πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού θα πρέπει τα ούρα μας να είναι αραιά, να έχουν  χρώμα σχεδόν διαφανές και να ουρούμε συχνά, τουλάχιστον 4 με 5 φορές την ημέρα.
 15. Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να αυξήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος, γιατί ο οργανισμός περιορίζει τις καύσεις του.
 16. Όταν τρώμε περισσότερο αλάτι (νάτριο) ή υδατάνθρακες από ό,τι χρειαζόμαστε, ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο νερό.
 17. Ο καλύτερος τρόπος για να μην έχουμε κατακράτηση υγρών είναι η λήψη επαρκών ποσοτήτων νερού, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 18. Η υπερβολικά χαμηλή πρόσληψη νερού αυξάνει σημαντικά την πιθανότητες λιθίασης (πέτρας) των νεφρών.
 19. Αν κάποιος/κάποια δεν μπορεί να πιεί «καθόλου νερό», μπορεί να αναπληρώσει μέρος των αναγκών του σε υγρά πίνοντας χυμούς λαχανικών και φρούτων, γενικά υγρά τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.
 20. Το δροσερό νερό ξεδιψά καλύτερα συγκριτικά με το παγωμένο, οπότε πρέπει να το προτιμούμε όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά.
 21. Η υπερβολική κατανάλωση καφέδων, τσαγιών, αναψυκτικών καθώς και το αλκοόλ αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού για νερό.
 22. Τα εμφιαλωμένα νερά δεν θεωρούνται ασφαλέστερα από το πόσιμο νερό της βρύσης.
 23. Το νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και των μυϊκών πόνων ενώ διευκολύνει και τις λειτουργίες του εντέρου.
 24. Το νερό είναι το καλύτερο “προληπτικό φάρμακο” για την κυστίτιδα, την ουρολοίμωξη, την ξηροστομία, τις πέτρες στα νεφρά αλλά και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
 25. Αρκετά ποτήρια νερό πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, περιορίζουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μειώνουν τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας (hangover).

Εις υγείαν…

01

Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας?

Τις περισσότερες φορές, τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα επειδή περιέχουν ουροχρώμα, μία από τις ουσίες που παράγονται όταν η αιμοσφαιρίνη υποχωρεί. Περιστασιακά όμως, τα ούρα μπορούν να έχουν διαφορετικό

>
02

Q & A (Question and Answer)

Η στήλη αυτή είναι δική σου! Ρώτησέ μας ό,τι θέλεις και ό,τι σε προβληματίζει γύρω από τη γυμναστική σου και οι επιστημονικοί μας συνεργάτες θα απαντήσουν σε όλα σου τα

>
03

Anti-aging

Οι χρυσοί κανόνες της αντιγήρανσης και μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι για να φαίνεσαι τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερος/-η… Ποιος είπε ότι «τα νιάτα δεν γυρίζουν πίσω»; Σήμερα γνωρίζομε ότι όλοι

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top