Q & A (Question and Answer)

Η στήλη αυτή είναι δική σου! Ρώτησέ μας ό,τι θέλεις και ό,τι σε προβληματίζει γύρω από τη γυμναστική σου και οι επιστημονικοί μας συνεργάτες θα απαντήσουν σε όλα σου τα ερωτήματα…

Ερώτηση: Τι εννοούμε με τον όρο φυσική δραστηριότητα;

Απάντηση: Φυσική σωματική δραστηριότητα ή απλώς φυσική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται κάθε κίνηση του ανθρώπινου σώματος που παράγεται από δράση των σκελετικών μυών και έχει ως αποτέλεσμα τη δαπάνη ενέργειας. Εξ ορισμού, η έννοια της φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνει πλήθος από δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και αναψυχής, σπορ, επαγγέλματα/εργασίες που απαιτούν καταβολή μυϊκής προσπάθειας, π.χ. οικοδόμος, πολλές καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το γρήγορο βάδισμα/περπάτημα, οι χειρωνακτικές δουλειές του σπιτιού, αλλά και οργανωμένα προγράμματα γυμναστικής.

 

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προγράμματα με τα οποία καις 1 κιλό λίπους σε κάθε προπόνηση;

Απάντηση: Όχι! Αν ζυγιστείς πριν και μετά τη γυμναστική σου, μπορεί πράγματι να διαπιστώσεις ότι έχεις «ελαφρύνει» κατά 1-1,5 κιλά. Ο κύριος λόγος είναι η μεγάλη, αθρόα απώλεια υγρών, απώλεια που δεν είναι μόνιμη και αποκαθίσταται μόλις πιείς αρκετό νερό, ενυδατωθείς και αποκατασταθεί η ισορροπία υγρών στον οργανισμό σου. Για να χάσεις όμως 1 κιλό πραγματικού λίπους, απαιτείται να δημιουργήσεις το ανάλογο θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να κάψεις περίπου 7.500 θερμίδες, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε 1-2 ώρες προπόνησης, ούτε φυσικά μέσα σε μία μέρα.

 

Ερώτηση: Αν κάνω πολλές επαναλήψεις, θα γραμμώσω ευκολότερα;

Απάντηση: Είτε κάνεις λίγες επαναλήψεις με μεγάλη ένταση, είτε πολλές επαναλήψεις μέχρι αδυναμίας εκτέλεσης άλλης, οι μύες ανταποκρίνονται στο προπονητικό ερέθισμα αυξάνοντας τον όγκο τους (υπερτροφία), σε βαθμό ανάλογο του αριθμού των μυϊκών ινών που δραστηριοποιούνται και της επιβάρυνσης που δέχονται. Για να γίνει όμως ορατά εμφανής η γραμμωμένη μορφή των σκελετικών μυών, θα πρέπει να μειώσεις σημαντικά το υποδόριο λίπος ανάμεσα στο μυϊκό ιστό και στο δέρμα. Επομένως, εφόσον έχεις πετύχει πρώτα την ανάλογη μυϊκή ανάπτυξη, ο παράγοντας-κλειδί για να αναδειχτεί η γράμμωση είναι η απομάκρυνση του περιττού υποδόριου λίπους. Κι αυτό εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή σου!

 

Ερώτηση: Προσπαθώ να μην σταματώ την άσκηση αν δεν νιώσω πόνο. Κάνω καλά;

Απάντηση: Όχι βέβαια – ο πόνος δεν είναι ένδειξη αποτελεσματικής γυμναστικής! Αντιθέτως, αποτελεί σαφές προειδοποιητικό μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι κάνεις λανθασμένα ή ότι έχεις υπερβείς τα εσκαμμένα. Επειδή λοιπόν το ζητούμενο είναι να διεγείρεις τους μυς σου και όχι να τους εξοντώσεις, καμία άσκηση που κάνεις δεν πρέπει να σου προκαλεί πόνο, δυσάρεστες ενοχλήσεις ή υπερβολική κόπωση και σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να φτάνεις κάθε φορά το σώμα σου στα άκρα. Για να έχεις οφέλη, το σωστό είναι να βάζεις μικρούς και εφικτούς στόχους σε κάθε πρόγραμμά σου, να γυμνάζεσαι συχνά και με ποικίλους τρόπους έως εκεί που αισθάνεσαι ελαφριά κόπωση και να μην ριψοκινδυνεύεις την ασφάλειά σου για κανένα λόγο.

 

Ερώτηση: Μπορώ να μειώσω την κυτταρίτιδα κάνοντας τοπικές ασκήσεις;

Απάντηση: Όχι! Οι τοπικές ασκήσεις δεν αυξάνουν αρκετά την κυκλοφορία του αίματος και δεν ευνοούν την απομάκρυνση της υπερβολικής ποσότητας λέμφου που, μαζί με το εγκλωβισμένο λίπος και τις τοξικές ουσίες, δημιουργούν στο δέρμα την όψη φλούδας πορτοκαλιού και την κυτταρίτιδα. Για να βελτιωθεί η αγγειακή και η λεμφική κυκλοφορία, οι πλέον κατάλληλες ασκήσεις είναι οι αερόβιες. Οι αερόβιες ασκήσεις ενισχύουν την αιματική ροή, προάγουν την οξυγόνωση των ιστών, καίνε την πλεονάζουσα γλυκόζη και αναγκάζουν τα λιποκύτταρα να απελευθερώσουν πολλά λιπαρά οξέα, βοηθώντας έτσι στη «διάλυση» της κυτταρίτιδας και στον περιορισμό των οιδημάτων. Βοηθούν επίσης οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που γίνονται με το σωματικό βάρος, λάστιχο ή ελεύθερα βάρη, με αρκετές επαναλήψεις και μικρά ή καθόλου ενδιάμεσα διαλείμματα, όπως π.χ. με τη μορφή της κυκλικής προπόνησης.

 

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι όταν γυμνάζεις τους κοιλιακούς, προστατεύεις τη μέση σου;

Απάντηση: Όχι ακριβώς! Αν γυμνάζεις μόνο τους κοιλιακούς μυς, αυτό θα δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, με συνέπειες την κακή ευθυγράμμισή της και την αυξημένη καταπόνησή της. Για την πρόληψη των προβλημάτων στη μέση, απαιτείται η σωστή σωματική στάση παντού (κατά το κάθισμα, την όρθια θέση, όταν εργάζεστε, όποτε σηκώνετε ή μεταφέρετε βάρη κ.λπ.) και παράλληλα η αναλογικά ισορροπημένη εκγύμναση κοιλιακών, ραχιαίων, γλουτιαίων και οπισθίων μηριαίων μυών – όχι αποκλειστικά των κοιλιακών!

 

Ερώτηση: Έχω μεγάλη περιφέρεια μέσης και πολλά παχάκια στα πλάγια. Μπορώ να τα μειώσω κάνοντας πολλές πλάγιες κάμψεις και στροφές του κορμού;

Απάντηση: Όχι! Το σκεπτικό ότι οι πολλές ασκήσεις για τους πλάγιους κοιλιακούς και οι πολλές εστιασμένες επαναλήψεις μπορούν να μειώσουν το τοπικό λίπος, τα περιφερειακά παχάκια και τις διαστάσεις της μέσης, είναι λανθασμένο. Μάλιστα, αν το κάνεις συχνά, θα πετύχεις το ακριβώς αντίθετο: οι πλάγιοι κοιλιακοί αναπτύσσονται εύκολα και έχουν την τάση να παίρνουν γρήγορα όγκο, ο οποίος τελικά προσθέτει επιπλέον πόντους στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η μέση σου να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο «τετραγωνισμένη», ειδικά όταν φοράς εφαρμοστά ρούχα.

 

Ερώτηση: Ενδείκνυται να γυμνάζομαι κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Απάντηση: Κατά την έμμηνο ρύση η ικανότητα σωματικής απόδοσης παραμένει κατά κανόνα σχετικά σταθερή, αν και μπορεί να μειωθούν λίγο η αντοχή και η ανθεκτικότητα λόγω της αυξημένης απώλειας σιδήρου και της γενικότερης ευαισθησίας του οργανισμού. Επομένως, το αν θα κάνεις ή όχι γυμναστική και ποια, εξαρτάται από το πώς νοιώθεις και είναι καθαρά θέμα δικής σου απόφασης. Εάν δεν έχεις σιδηροπενία ή άλλο πρόβλημα υγείας, αισθάνεσαι καλά σωματικά και ψυχολογικά και θέλεις να γυμναστείς, τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει να το κάνεις. Ενόσω όμως υπάρχει έμμηνος ρύση, καλό είναι να γυμνάζεσαι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από ότι συνηθίζεις και να αποφεύγεις τις πολύ κουραστικές, έντονες ή μακράς διαρκείας προπονήσεις.

 

Ερώτηση: Ξεκίνησα πρόσφατα γυμναστική. Σε πόσο χρόνο μπορώ να χάσω 2-3 κιλά κάνοντας έντονη γυμναστική για μία ώρα καθημερινά;

Απάντηση: Το πόσα κιλά μπορείς να χάσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα συμβεί αυτό, εξαρτάται από το μακροπρόθεσμο ενεργειακό έλλειμμα που θα δημιουργήσεις. Εάν διατηρήσεις ίδια τη θερμιδική σου πρόσληψη και γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση για μία ώρα με μέτρια ένταση, οι επιπλέον καύσεις λόγω της γυμναστικής θα ανέλθουν στις 300-500 θερμίδες ημερησίως και το βάρος σου θα μειωθεί γύρω στα 2 κιλά μέσα σε 4-6 εβδομάδες. Ωστόσο, αφού τώρα πρωτοξεκινάς να γυμνάζεσαι, είναι εντελώς λανθασμένο να κάνεις και έντονη γυμναστική και με μεγάλη διάρκεια – το σώμα σου δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, θα το εξαντλήσεις και ή θα τα παρατήσεις πρόωρα ή θα τραυματιστείς.

 

Ερώτηση: Τρώω καθημερινά αρκετό ψωμί. Είναι καλύτερο να προτιμώ σταρένιο ή σίκαλης;

Απάντηση: Σίκαλης, αλλά ολικής αλέσεως! Αν και αποδίδει αρκετά περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το σταρένιο, το ψωμί σίκαλης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες του αφομοιώνονται με πιο βραδύ ρυθμό, και επίσης είναι περιεκτικότερο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Μια λεπτή φέτα ψωμί σίκαλης (33 γραμμ.) αποδίδει περίπου 110 θερμίδες.

01

Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας?

Τις περισσότερες φορές, τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα επειδή περιέχουν ουροχρώμα, μία από τις ουσίες που παράγονται όταν η αιμοσφαιρίνη υποχωρεί. Περιστασιακά όμως, τα ούρα μπορούν να έχουν διαφορετικό

>
02

Q & A (Question and Answer)

Η στήλη αυτή είναι δική σου! Ρώτησέ μας ό,τι θέλεις και ό,τι σε προβληματίζει γύρω από τη γυμναστική σου και οι επιστημονικοί μας συνεργάτες θα απαντήσουν σε όλα σου τα

>
03

Anti-aging

Οι χρυσοί κανόνες της αντιγήρανσης και μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι για να φαίνεσαι τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερος/-η… Ποιος είπε ότι «τα νιάτα δεν γυρίζουν πίσω»; Σήμερα γνωρίζομε ότι όλοι

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top