The Fitness Files

Τι λένε οι τελευταίες έρευνες για τη σχέση γυμναστική και υγείας; Σας παρουσιάζουμε τα ευρήματά τους συνοπτικά, με αλφαβητική σειρά…

Αδυνάτισμα

Γυναίκες και άντρες που προσπαθούν να χάσουν κιλά αλλά αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους γιατί δεν έχουν πειθαρχία, ενδυναμώνουν την αποφασιστικότητά τους για αδυνάτισμα και αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο της διατροφής τους όταν ταυτόχρονα με τη δίαιτα ακολουθούν και ένα καλά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής, με συχνότητα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η πολύ έντονη, μεγάλης διάρκειας, ιδιαίτερα κοπιαστική ή ως την εξάντληση γυμναστική, μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει έως 6 φορές τον κίνδυνο προσβολής από ιώσεις μέχρι και 72 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Διαβήτης

Ο συνδυασμός καρδιοαναπνευστικής αερόβιας γυμναστικής και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με επιπρόσθετες αντιστάσεις αποδίδει θετικότερα αποτελέσματα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με άλλα μεμονωμένα είδη άσκησης και βοηθάει περισσότερο στο γλυκαιμικό έλεγχο.

Δυσκοιλιότητα

Η ήπια αλλά τακτική σωματική άσκηση μειώνει το χρόνο παραμονής της τροφής στο παχύ έντερο, περιορίζοντας έτσι την απώλεια νερού, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να διατηρούνται μαλακά και να αποβάλλονται πιο εύκολα.

Εγκέφαλος

Η βελτίωση κατά 5% της αντοχής μέσω αερόβιας άσκησης, βελτιώνει μέχρι και κατά 15% τις επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας που απαιτούν γρήγορη σκέψη.

Εργασιακή εξουθένωση (Burn out)

Οι αναπνευστικές ασκήσεις, η παραδοσιακή γιόγκα και το περπάτημα σε φυσικό περιβάλλον καταπραΰνουν το άγχος των εργαζομένων και ανακουφίζουν από το σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης.

Ιγμορίτιδα

Ο συνδυασμός αναπνευστικών ασκήσεων, ασκήσεων εκγύμνασης των μυών του προσώπου, κινήσεων αλλαγής κλίσεως του κεφαλιού και διατάσεων των αυχενικών μυών μειώνει σημαντικά την πίεση των ρινικών κόλπων, τη ρινική συμφόρηση και την οπισθορινική καταρροή σε άτομα που πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα.

Καρκίνος του προστάτη

Οι άντρες με καρκίνο του προστάτη μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειάς τους εάν περπατούν καθημερινά με γρήγορο ρυθμό.

Κεφαλαλγίες

Η στατική ποδηλασία βελτιώνει την κατάσταση μεσήλικων γυναικών και αντρών που υποφέρουν συχνά από κεφαλαλγίες, μειώνοντας τόσο τη συχνότητα των επεισοδίων όσο και την ένταση των συμπτωμάτων.

Μείωση θνησιμότητας

Το τρέξιμο 24 χιλιομέτρων συνολικά τη βδομάδα, π.χ. 3-4 μέρες εβδομαδιαίως από 6-8 χιλιόμετρα κάθε φορά, με ρυθμό κάλυψης απόστασης 1,5 χιλιόμετρα ανά 10 λεπτά, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου λόγω σοβαρής πάθησης του αναπνευστικού ως και κατά 45%.

Οστεοαρθρίτιδα γονάτων

Τα παχύσαρκα άτομα που δεν γυμνάζονται φθείρουν ταχύτερα από το φυσιολογικό τα οστά, τους μηνίσκους, τους χόνδρους και άλλα δομικά στοιχεία των γονάτων, με συνέπεια τον τριπλασιασμό των πιθανοτήτων εκδήλωσης πρόωρης οστεοαρθρίτιδας.

Οστική μάζα – Πρόληψη οστεοπόρωσης

Οι άντρες ηλικίας 19-45 ετών που ασχολούνται συστηματικά με το τρέξιμο, έχουν πιο γερή σπονδυλική στήλη και μεγαλύτερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που ασχολούνται με άλλα είδη αερόβιας άσκησης.

Προδιαβήτης

Για κάθε 10% αύξηση της άπαχης μάζας χωρίς αύξηση του σωματικού λίπους, η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνεται κατά περίπου 10% ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης προδιαβήτη μειώνονται μέχρι και 12%.

Πρόληψη Αλτσχάιμερ

Η καθημερινή γυμναστική μπορεί να διατηρήσει ακμαίες τις εγκεφαλικές λειτουργίες όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ λόγω κληρονομικότητας.

Προσδόκιμο ζωής

Η ήπια αλλά συστηματική άσκηση, που δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τις δυόμισι ώρες συνολικά εβδομαδιαίως, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των παχύσαρκων ατόμων κατά 2,7 έως και 3,4 χρόνια, παρά τα προβλήματα που τους προκαλεί το υπερβολικό τους βάρος.

Προσωπική προπόνηση (Personal Training)

Τα άτομα που γυμνάζονται υπό την επίβλεψη επαγγελματία προσωπικού γυμναστή, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και το επίπεδο υγεία τους 15-20% ταχύτερα συγκριτικά με εκείνα που γυμνάζονται μόνα τους χωρίς καθοδήγηση και επίβλεψη.

Ύπνος

Η ήπια αλλά καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σε μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας.

Υψηλή χοληστερίνη

Η καθημερινή γυμναστική μέτριας έντασης και μέτριας διάρκειας μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερίνης στο αίμα κατά 10-20% μέσα σε διάστημα 6-10 εβδομάδων και κατόπιν, εφόσον συνεχίζεται, να τα διατηρήσει σταθερά στα νέα μειωμένα επίπεδα.

ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 • Βελτίωση φυσικής κατάστασης (δύναμη, αντοχή, ελαστικότητα, ισορροπία κ.ά.).
 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, μεγαλύτερη αντίσταση σε ασθένειες, ταχύτερη ανάρρωση.
 • Έλεγχος σωματικού βάρους, μείωση περιττών κιλών.
 • Ελάττωση σωματικού λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας, ενίσχυση μεταβολισμού.
 • Καλύτερη ρύθμιση λιπιδίων αίματος, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.
 • Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη διαφόρων παθήσεων, ενίσχυση της θεραπευτικής αγωγής.
 • Μείωση κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών, ορισμένων μορφών καρκίνου και οστεοπόρωσης.
 • Αύξηση οστικής πυκνότητας, προστασία σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων.
 • Ανακούφιση από χρόνιους πόνους.
 • Αύξηση αυτοπεποίθησης, βελτίωση σεξουαλικής απόδοσης.
 • Αποτελεσματικότερη διαχείριση άγχους, καλυτέρευση ψυχικής διάθεσης.
 • Ενίσχυση πνευματικής απόδοσης.

Ευζωία, μακροζωία, παράταση νεανικότητας.

01

Food Games

Παίζουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε… Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος Το δημοφιλές και πολύ γευστικό λαχανικό που αναζητάμε είναι ταυτισμένο με τη χωριάτικη σαλάτα και τις μαγειρικές σάλτσες κόκκινου χρώματος. Το όνομα του (λέξη

>
02

Τεντώστε το λάστιχο

«… Δεν προλαβαίνετε να γυμναστείτε γιατί έχετε φόρτο εργασίας και ακατάστατα ωράρια, είστε μονίμως κουρασμένοι/-ες, έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε ή πάντα συμβαίνει κάτι και το αναβάλλετε, το γυμναστήριο κοστίζει

>
03

Stop στις ημικρανίες

Ποια συστατικά των τροφίμων, ποιες διατροφικές συνήθειες και ποιες θρεπτικές ελλείψεις μπορεί να σας προκαλούν ή να εντείνουν πονοκέφαλους, ημικρανίες και άλλες κεφαλαλγίες; Ποιος τρόπος διατροφής συμβάλλει στον περιορισμό και

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top