Το Fitness των Ελλήνων Πολιτικών

Από τον Τραμπ μέχρι τον Πούτιν και από την Μέρκελ έως τον Μακρόν, όλοι οι σύγχρονοι ηγέτες προσέχουν την εμφάνισή τους, προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και να γυμνάζονται συστηματικά.

Άραγε, ακολουθούν την τάση της εποχής και οι Έλληνες πολιτικοί; Κι αν ναι, γιατί; Μήπως επειδή αποτελεσματικό πολιτικό μήνυμα είναι αυτό που συνοδεύεται και από την ανάλογη εικόνα;

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το life style μάς απασχολεί και μας επηρεάζει όλους. Τι φοράει ο τάδε και τι ο δείνα; Τι μαρτυρά η συγκεκριμένη ενδυματολογική επιλογή και τι θα σήμαινε η άλλη; Ποιος φαίνεται ότι προσέχει το σώμα του και ποιος όχι; Πως γυμνάζεται αυτός και γιατί δεν γυμνάζεται εκείνος;

Σε μία εποχή που εκλείπει η βαθιά πολιτική κριτική και περισσεύει η επιφανειακή, η συσκευασία ενίοτε υπερβαίνει σε αξία το περιεχόμενο και η εικόνα των προσώπων υποσκελίζει την ουσία του λόγου τους: τον βλέπω συνέχεια στην τηλεόραση, είναι νέος, όμορφος, οικογενειάρχης, οπαδός της ομάδος μου, γυμνάζεται καθημερινά, τρώει υγιεινά και χορεύει καλά….

ΤΟ LIFE STYLE ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τι είναι τελικά αυτό που αναγάγει το life style στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας; Μάλλον η ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών μας στις απαιτήσεις των καιρών! Η εικόνα είναι περισσότερο ελκυστική από τον λόγο, επομένως συνδέεται ευκολότερα με το σύνθημα και πολλαπλασιάζει τους αποδέκτες τού μηνύματος. Αρκεί η εικόνα να δείχνει φυσική, πέρα ως πέρα αυθεντική και καθόλου προσποιητή, έστω κι αν είναι λίγο φτιασιδωμένη. Άλλωστε, το κάθε πολιτικό «είναι» χρειάζεται και το ανάλογο κοινωνικό «φαίνεσθαι». Κι όποιος πολιτικός δεν προσαρμοστεί σε αυτήν την απλή λογική, σπανίως επιβιώνει. Αυτό είναι νόμος της ζωής, πόσο μάλλον της πολιτικής…

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ FITNESS;

Ο όρος «Fitness» είναι πασίγνωστος ακόμα και στα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη γυμναστική ή τον υγιεινό τρόπο ζωής. Ως όρος δεν προσδιορίζει κάποιο σύστημα άσκησης, είδος διατροφής ή συγκεκριμένο σωματικό πρότυπο, αλλά την προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να διατηρηθούμε ετοιμοπόλεμοι, ώστε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις προκλήσεις και τις αναμετρήσεις.

Κοινό στοιχείο του fitness και της πολιτικής είναι η ταύτιση του «είναι» με το «φαίνεσθαι». Έτσι, υπό αυτή την έννοια, ο πολιτικός που προσέχει την εμφάνιση και την εικόνα του με την ίδια συνέπεια που φροντίζει τα έργα, τις ιδέες και το λόγο του, είναι fitness.

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΟΗΤΕΥΟΥΝ;

Εάν δεχτούμε ότι η εικόνα υπερέχει του λόγου, τότε τα πολυτιμότερα επικοινωνιακά εργαλεία του πολιτικού είναι το πρόσωπο και το σώμα του. Πέρα από τα υποσυνείδητα μηνύματα που περνάνε μέσω των κινήσεων, των χειρονομιών και των εκφράσεων, πρόσωπο και σώμα είναι αυτά που μας οδηγούν στο να χαρακτηρίσουμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά ελκυστικό ή όχι, συμπαθή ή μη.

Βέβαια, ούτε η προσωπικότητα, ούτε οι ικανότητες ενός ατόμου, αποτυπώνονται κατ’ ανάγκη στο πρόσωπο ή στις σωματικές του διαστάσεις. Εντούτοις, οι περισσότεροι πέφτουμε στην παγίδα της ψευδαίσθησης και εκτιμάμε περισσότερο θετικά, ή δείχνουμε μεγαλύτερη ανοχή, σε αυτούς τους πολιτικούς που μας γοητεύουν με το παρουσιαστικό τους, αλλά και δεν μας απογοητεύουν με το λόγο τους – τις πράξεις αφήστε να τις κρίνουμε αργότερα.

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Όπως προκύπτει από τηλεοπτικά ρεπορτάζ και δηλώσεις των ιδίων, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί μας, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, έχουν βάλει την άθληση στη ζωή τους κάνοντας σπορ, γυμναστική σε γυμναστήριο ή, συνηθέστερα, με προσωπικό προπονητή (personal trainer). Για τους πολιτικούς η ώρα της γυμναστικής είναι η μόνη που διαθέτουν πραγματικά για τον εαυτό τους, μία δημιουργική ανάπαυλα από το φορτωμένο ημερήσιο πρόγραμμά τους και ένα πραγματικό αντίβαρο στο ψυχοφθόρο λειτούργημά τους.

Από τη μία λοιπόν είναι η αναγκαιότητα και από την άλλη η διέξοδος. Γιατί η γυμναστική δεν είναι απλώς το μέσο για να γυμνάσουν το σώμα τους αλλά και η στιγμή που αδειάζουν το μυαλό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναδιοργανώσουν μετά τις σκέψεις τους.

Ανεξάρτητα όμως από το στόχο άθλησης εκάστου πολιτικού, άσκηση σώματος, απόκτηση ενεργητικότητας, μείωση άγχους ή ενίσχυση πνευματικής απόδοσης, οι βασικές επιλογές γυμναστικής των πολιτικών μας φαίνεται ότι είναι αρκετά περιορισμένες και συγκεκριμένες: μπάσκετ, μίνι ποδόσφαιρο και οπωσδήποτε γυμναστική με βάρη για τους κυρίους, γιόγκα, Pilates και ενίοτε πολεμικές τέχνες για τις κυρίες.

ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ

Ο τρόπος διατροφής δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση αλλά και την απόδοση, σωματική και πνευματική. Συνεπώς, το διαιτολόγιο του πολιτικού πρέπει να είναι εξατομικευμένο και ισορροπημένο, ώστε να του επιτρέπει να διατηρεί ακμαίες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να του προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός του, ώστε να μη δείχνει κουρασμένος και καταπονημένος. Ωστόσο, κανένα διαιτολόγιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυστηρά και κατά γράμμα, ιδίως δε σε συνθήκες… μάχης όπως ήταν η προεκλογική περίοδος αλλά και η επερχόμενη νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ… ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατά κανόνα, η ενασχόληση με την ενεργό πολιτική αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες και μετατοπίζει το κυρίως γεύμα προς τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Έτσι όμως τορπιλίζονται οι προσπάθειες για λεπτότερη σιλουέτα, αφού ό,τι τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες το βράδυ και καθ’ υπέρβαση των αναλογούντων θερμίδων, παχαίνει περισσότερο… Το γεγονός, αν κρίνει κανείς από τα επιπλέον κιλά κάποιων πολιτικών μας, είναι προφανές και αυταπόδεικτο.

Πάντως όσοι λένε ότι προσπαθούν για το καλύτερο, μάλλον λένε την αλήθεια. Οι εποχές της διατροφικής κραιπάλης, δημοσίως τουλάχιστον, τελείωσαν οριστικώς και η πλειονότητα των βουλευτών δηλώνουν στις συνεντεύξεις τους την προτίμησή τους στο ψάρι, στα λαχανικά, στους χυμούς και στα φρούτα. Βέβαια, υπάρχουν κι αρκετοί που ενώ δηλώνουν την προτίμησή τους στα πιο υγιεινά εδέσματα, δεν λένε όχι στα ιταλικά εστιατόρια, στις παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες, ακόμα και στα σουβλατζίδικα, σε χώρους δηλαδή που η νεολαία κάνει πιο έντονη την παρουσία της.

Εν κατακλείδι: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια… Οπότε αγαπητοί μας πολιτικοί, αν δεν είστε και δεν δείχνετε ήδη fit, έφτασε η ώρα να το προσπαθήσετε (τουλάχιστον!) και να δώσετε σε όλους εμάς τους υπολοίπους το καλό παράδειγμα…

01

Fitness snacking

Πάντα –και παντού- υπάρχει μια δυνατότητα για να γυμναστείς και να προσθέσεις χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου. Με φυσικές κινήσεις και μετακινήσεις, με “τσιμπολόγημα” άσκησης από εδώ και από

>
02

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Πόσα ξέρεις για το σωματικό λίπος; Μήπως ελάχιστα και πρέπει να μάθεις περισσότερα; Σου λέμε τα 12 πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε!

>
03

Βασικές προπονητικές αρχές.

Εσύ ξέρεις τί σημαίνει η αρχή F.I.T.; Αν όχι, πρέπει να το μάθεις οπωσδήποτε… Ως σωματική άσκηση ή γυμναστική ή άθληση ή προπόνηση προσδιορίζεται οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας απαιτεί οργανωμένη,

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top