Anti-aging

Οι χρυσοί κανόνες της αντιγήρανσης και μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι για να φαίνεσαι τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερος/-η…

Ποιος είπε ότι «τα νιάτα δεν γυρίζουν πίσω»; Σήμερα γνωρίζομε ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου στο σώμα μας αλλά και να γυρίσουμε προς τα πίσω το βιολογικό μας ρολόι. Και μπορεί οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα αντιγήρανσης (anti-aging) να μην έχουν καταφέρει -ακόμα!- να μας χαρίσουν την αιώνια νεότητα, έχουν ανακαλύψει όμως φυσικούς τρόπους για να κερδίσουμε πίσω αρκετά χρόνια και να δείχνουμε κατά πολύ νεότεροι. Η νέα τάση λέγεται slow aging και βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των νεοτέρων ανακαλύψεων της μοριακής βιολογίας και της επιγενετικής. Για παράδειγμα, ο έλεγχος τροποποιήσιμων παραγόντων όπως το περιβάλλον διαβίωσης, οι βιωματικές εμπειρίες, η διατροφή, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα, οι καλές ή κακές προσωπικές συνήθειες γενικότερα, μπορούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επιφέρουν σημαντικές θετικές αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων μας και να «κατεβάσουν» τη βιολογική μας ηλικία ακόμα και κατά 10 χρόνια, αυξάνοντας συγχρόνως το προσδοκώμενο όριο επιβίωσής μας. Κι όλα αυτά με απλές “κινήσεις” που ο καθείς και η καθεμία μπορεί να ενσωματώσει στη ζωή του εύκολα…

ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ

 • Μύθος: «Η γήρανση είναι αποκλειστικά θέμα γονιδίων».

Η αλήθεια: Ευθύνονται ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον κατά 75% και το γενετικό προφίλ κατά 25%.

 • Μύθος: «Ή νεανικότητα ή μακροζωία. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται!»

Η αλήθεια: Εφαρμόζοντας συστηματικά τεχνικές αντιγήρανσης, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, θα φαίνεσαι νεότερος/-η από τη χρονολογική σου ηλικία και συγχρόνως θα προσθέσεις ποιοτικά χρόνια στη ζωή σου.

 • Μύθος: «Δεν υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να μείνω νέος/νέα».

Η αλήθεια: Η διατήρηση της νεανικότητας είναι πρωτίστως ζήτημα προσωπικών επιλογών που άπτονται τρόπου ζωής. Κι αυτός, ο τρόπος ζωής σου, εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα – εσύ αποφασίζεις πώς θα ζήσεις!

 • Μύθος: «Τώρα πλέον είναι αργά».

Η αλήθεια: Ποτέ δεν είναι αργά για σωστές επιλογές και θετικές αλλαγές. Αρκεί να κρατήσεις τις καλές συνήθειες για πάντα, εφ’ όρου ζωής, και όχι για μερικές βδομάδες.

 

 • Να λες κάθε μέρα στον εαυτό σου: «ΜΠΟΡΩ»! Όσο πιο πολύ το πιστεύεις, τόσο πιο πολλά μπορείς…

 

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΜΠΟΡΕΙΣ!

Η κληρονομικότητα συμβάλλει στην νεανικότητα και στη μακροζωία σε σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, η έκφραση των περισσοτέρων κληρονομούμενων γονιδίων, ευνοϊκών ή επιβαρυντικών, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από παράγοντες όπως το περιβάλλον, το κάπνισμα, η διατροφή και η σωματική άσκηση.

 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα καταστρέφει τα αγγεία, αποτελεί βασικό αίτιο της στεφανιαίας νόσου και διαφόρων καρκίνων, προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα, αλλοιώνει σοβαρά τις αισθήσεις και τις πνευματικές λειτουργίες, γερνάει πρόωρα το δέρμα και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 με 15 χρόνια. Με τη διακοπή όμως του καπνίσματος, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από διάφορες αιτίες, όπως π.χ. από στεφανιαία νόσο, επομένως αυξάνεται το προσδόκιμο όριο επιβίωσης.
 • Παχυσαρκία: Τα παραπανίσια κιλά και οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους αυξάνουν τη συσσώρευση ελευθέρων ριζών κι άλλων τοξικών ουσιών, καταπονούν τις αρθρώσεις, φθείρουν και γερνούν πιο γρήγορα όλα τα ζωτικά όργανα, «προσθέτουν» χρόνια στον οργανισμό σου, εξωτερικά και εσωτερικά, και προδιαθέτουν για την πρόωρη εκδήλωση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας επιτυγχάνεται με σταδιακή ελάττωση της πρόσληψης θερμίδων από τα περιττά, μείωση της κατανάλωσης λίπους, ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, μικρά και συχνά γεύματα και τακτική σωματική άσκηση.
 • Υγιεινή διατροφή: Η ελληνική παραδοσιακή εκδοχή της μεσογειακής δίαιτας, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και χόρτα, ακατέργαστα και αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, λαδερά, ελαιόλαδο, ψάρια, κρέας λίγες φορές μηνιαίως και κρασί με μέτρο, προάγει την υγεία, την νεανικότητα και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, συντελώντας έτσι τα μέγιστα στην ευεξία, την ευζωία και στην ποιοτική παράταση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.
 • Σωματική άσκηση: Η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία, η μυϊκή ισχύς, η δομή των οστών, η ικανότητα αντίδρασης και η σωματική σύνθεση βελτιώνονται σημαντικά με τη συστηματική γυμναστική. Η σωματική άσκηση επιβραδύνει τη φυσιολογική φθορά, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους, βοηθάει στην πρόληψη του πρόωρου γήρατος και ασθενειών ενώ, επίσης, φαίνεται ότι ενισχύει και τις πνευματικές λειτουργίες. Αντίθετα, ο καθιστικός τρόπος ζωής επιταχύνει την απώλεια μυϊκής μάζας, επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό, ευνοεί την αύξηση βάρους και τη συσσώρευση λίπους, προδιαθέτει για ασθένειες και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
 • Περπάτημα: 45-60 λεπτά γρήγορου βαδίσματος καθημερινά, είτε συνεχόμενα είτε σπαστά, π.χ. από 20 λεπτά 3 φορές ημερησίως, δρουν αγχολυτικά, αποτρέπουν τις συνέπειες της καθιστικής ζωή και, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι βασικότεροι εχθροί της καρδιάς, ήτοι παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή LDL-χοληστερίνη, ανεβασμένα τριγλυκερίδια και αυξημένο σάκχαρο αίματος.
 • Άγχος: Το υπερβολικό και μη ελεγχόμενο άγχος προκαλεί σχεδόν πάντα φθορές στον οργανισμό και είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς. Οι ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες, η πεζοπορία, η ενασχόληση με διασκεδαστικά χόμπι, οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι ασκήσεις χαλάρωσης σε επαφή με τη φύση, οι ανέμελες διακοπές σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο υγιεινός τρόπος διατροφής, που δεν επιβάλλει όμως απόλυτα «πρέπει» και απόλυτα «όχι», αποτελούν ισχυρότατα φυσικά αγχολυτικά.
 • Προστασία δέρματος: Το δέρμα είναι μεγαλύτερος ιστός του σώματος και έρχεται συνεχώς σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Διατηρείται υγιές με την λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, τη σωστή διατροφή, την επαρκή ενυδάτωση και τη συστηματική υγιεινή και περιποίηση. “Καταστρέφεται”, λεπταίνει και χαλαρώνει από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (φωτογήρανση), το τεχνητό μαύρισμα, το κάπνισμα, τις στερητικές δίαιτες, τις αυξομειώσεις βάρους και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Ύπνος: Αποτελεί το καλύτερο φυσικό τονωτικό. Μέσα από το βαθύ και ήρεμο ύπνο, το σώμα αποκαθιστά τις φθορές του και ο οργανισμός ανακτά τις δυνάμεις του. Φρόντισε, λοιπόν, να κοιμάσαι καθημερινά σχετικά νωρίς το βράδυ και τόσες ώρες όσες ακριβώς χρειάζεσαι, έτσι ώστε το πρωί να ξυπνάς ξεκούραστος/-η. Κι αν το πρόγραμμά σου το επιτρέπει, καθιέρωσε τη μεσημεριανή σιέστα, αλλά όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μισής ώρας.
 • Αισιόδοξη στάση ζωής: Η αισιόδοξη και χαλαρή στάση ζωής αντανακλά άμεσα στο δέρμα, ιδίως του προσώπου. Τα θετικά συναισθήματα τροποποιούν προς το καλύτερο τις χημικές ισορροπίες στο σώμα, ενισχύοντας έτσι την υγεία και την νεανικότητα. Έχει, άλλωστε, αποδειχτεί ότι τα “πιστεύω” μας γύρω από το θέμα της γήρανσης είναι ικανά να επηρεάσουν την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, τα  αισιόδοξα άτομα μέσης ηλικίας διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, ενώ άτομα μεγάλης ηλικίας με θετική προσέγγιση στο θέμα των γηρατειών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια.
 • Ενεργός σεξουαλική ζωή: Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν sex τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, στα πλαίσια μίας μακροχρόνιας και υγιούς σχέσης, δείχνουν μέχρι και κατά δέκα χρόνια νεότεροι από όσους κάνουν δύο φορές εβδομαδιαίως ή λιγότερο.
 • Προληπτικός ιατρικός έλεγχος: Στη ζυγαριά της πρόληψης, 1 γραμμάριο πράξης ζυγίζει περισσότερο από 1 κιλό σκέψης. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος (check up), πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού σου ώστε να αποφεύγονται οι αχρείαστες και περιττές εξετάσεις, βοηθά στην πρώιμη διάγνωση πιθανών προβλημάτων υγείας, έτσι ώστε η θεραπευτική αντιμετώπισή τους να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική.

 

ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ SLOW AGING

Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός συγκεκριμένος παράγοντας που μπορεί να σου  εξασφαλίσει νεανικότητα, υγεία, αντιγήρανση και μακροζωία. Υπάρχουν όμως πολλοί και διαφορετικοί ευνοϊκοί παράγοντες που μπορούν συνδυαστικά να κάνουν τη διαφορά, να “αφαιρέσουν” πολλά χρόνια από τη βιολογική σου ηλικία και να σε βοηθήσουν να ζήσεις καλύτερα και περισσότερο. Ιδού οι πιο σημαντικοί:

 • Φροντίζω τον εαυτό μου ως σύνολο και ολιστικά, λαμβάνω μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.
 • Ακούω και παρατηρώ το σώμα μου, δεν παραβλέπω ανησυχητικά σημάδια και ύποπτα συμπτώματα.
 • Δεν κάνω αυτοδιάγνωση και δεν προσπαθώ να θεραπευτώ μόνος/-η μου, συμβουλεύομαι πάντα γιατρό.
 • Ακολουθώ τις συμβουλές του προσωπικού μου γιατρού, δεν παίρνω φάρμακα χωρίς λόγο και χωρίς να τον συμβουλευτώ, δεν αμελώ να κάνω τις περιοδικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που μου έχει συστήσει.
 • Δεν χρησιμοποιώ εξαρτησιογόνες ουσίες και διεγερτικά, δεν καπνίζω, αποφεύγω χώρους με πολύ καπνό και ρύπους.
 • Τρέφομαι υγιεινά και ισορροπημένα, ακολουθώ ποιοτική διατροφή μεσογειακού τύπου χωρίς πολλά ζωικά τρόφιμα, πίνω αλκοόλ με μέτρο.
 • Αποκτώ ένα φυσιολογικό βάρος για το ύψος μου και το διατηρώ σταθερό.
 • Ασκώ τακτικά το μυαλό μου, το κρατώ σε εγρήγορση, επιδιώκω να μαθαίνω συνεχώς κάτι καινούργιο και να αποκτώ νέες δεξιότητες.
 • Φροντίζω να χαλαρώνω, να κοντρολάρω και να εκτονώνω το άγχος μου, διατηρώ την αισιοδοξία μου ό,τι και να συμβεί, βλέπω τη θετική όψη των πραγμάτων.
 • Γυμνάζομαι με πρόγραμμα συστηματικά, εκτελώ ασκήσεις ενδυνάμωσης τακτικά, περπατώ και κάνω fitness snacking καθημερινά.
 • Ξεκουράζομαι όσο πραγματικά χρειάζομαι, κοιμάμαι καλά.
 • Διαθέτω χρόνο για τα χόμπι μου, αναζητώ καινούργια ενδιαφέροντα, βάζω στόχους, δεν παραιτούμαι ούτε συνταξιοδοτούμαι από τη ζωή.
 • Απολαμβάνω την οικογενειακή ζωή, διατηρώ ακμαία την ερωτική μου διάθεση, κάνω τακτικά sex.
 • Παραμένω κοινωνικός/-ή, διατηρώ τις κοινωνικές συναναστροφές και τους φίλους μου, κάνω καινούργιες γνωριμίες.
 • Χαίρομαι τις στιγμές και αντλώ ευτυχία από αυτές, φροντίζω να περνάω καλά – το γέλιο μακραίνει τη ζωή!
 • Πηγαίνω εκδρομές, κάνω διακοπές, δραπετεύω συχνά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
 • Θέλω και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορώ να διατηρηθώ νέος/νέα, υγιής και να ζήσω πολλά χρόνια και καλά.

Ο χρυσός κανόνας της αντιγήρανσης: Φροντίζω καθημερινά το σώμα μου ολιστικά, επενδύω στην πρόληψη, ελέγχω περιοδικά την υγεία μου, δεν αφήνω κανένα πρόβλημα να χρονίσει, το αντιμετωπίζω εγκαίρως με τη βοήθεια του ειδικού.

 

01

Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας?

Τις περισσότερες φορές, τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα επειδή περιέχουν ουροχρώμα, μία από τις ουσίες που παράγονται όταν η αιμοσφαιρίνη υποχωρεί. Περιστασιακά όμως, τα ούρα μπορούν να έχουν διαφορετικό

>
02

Q & A (Question and Answer)

Η στήλη αυτή είναι δική σου! Ρώτησέ μας ό,τι θέλεις και ό,τι σε προβληματίζει γύρω από τη γυμναστική σου και οι επιστημονικοί μας συνεργάτες θα απαντήσουν σε όλα σου τα

>
03

Anti-aging

Οι χρυσοί κανόνες της αντιγήρανσης και μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι για να φαίνεσαι τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερος/-η… Ποιος είπε ότι «τα νιάτα δεν γυρίζουν πίσω»; Σήμερα γνωρίζομε ότι όλοι

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top