Δόντια υγιή, χαμόγελο αστραφτερό

Η υγεία των δοντιών εξαρτάται από τη στοματική υγιεινή και τις διατροφικές συνήθειες. Μάθε τι πρέπει να κάνεις και κράτα λαμπερό το χαμόγελό σου για πάντα!

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη στοματική υγεία είναι η συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο, περίπου κάθε έξι μήνες, εκτός εάν ο γιατρός καθορίσει αλλιώς, και το σωστό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Υπό ιδανικές συνθήκες, το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά μετά τα γεύματα. Αν πλύνεις τα δόντια σου αμέσως μετά ή αμέσως πριν από ένα γεύμα ή αν ακολουθήσει στο μεσοδιάστημα η κατανάλωση κάποιου σακχαρούχου σνακ ή υγρού που περιέχει ζάχαρη, τα δόντια σου δεν θα έχουν κάποιο όφελος.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

Τρία έως πέντε λεπτά  την ημέρα είναι συνήθως ο συνολικός χρόνος που αντιστοιχεί σε τρία  βουρτσίσματα και είναι ο απολύτως απαραίτητος για να αποφύγεις τη δημιουργία πλάκας. Για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα, πρέπει να βουρτσίζεις όχι μόνο τις μπροστινές αλλά και τις  πίσω επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή όλες οι οδοντικές επιφάνειες και όλα τα δόντια,  χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση. Ακόμα πρέπει να δίνεις κλίση στην οδοντόβουρτσα προς το σημείο που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα.

Πρόσεχε: Το δυνατό και επίμονο βούρτσισμα μπορεί να καταστρέψει την αδαμαντίνη των δοντιών και να τραυματίσει σοβαρά τα ούλα σου, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη της ουλίτιδας και της τερηδόνας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ

Η οδοντόβουρτσα, κλασσική ή ηλεκτρική, πρέπει να είναι σχετικά μικρού μεγέθους (για να φτάνει σε όλες τις επιφάνειες και των πίσω δοντιών), μέτριας ή μαλακής σκληρότητας και όχι σκληρή και κατά προτίμηση κατασκευασμένη από συνθετικές τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες.

Συμβουλή: Άλλαζε κάθε 3-4 μήνες την οδοντόβουρτσά σου με καινούργια.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑΣ

Αν δεν σου έχει συστήσει κάποια συγκεκριμένη ο οδοντίατρός σου, η μάρκα της οδοντόπαστας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, απλώς καλό είναι να αποφεύγεις  ανώνυμα προϊόντα των οποίων η δράση και η σύσταση δε αναφέρεται  επακριβώς. Η ποσότητα της οδοντόπαστας σε κάθε βούρτσισμα αρκεί να έχει το μέγεθος μικρού μπιζελιού.

Συμβουλή: Μαζί με την οδοντόπαστα, να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντιο βουρτσάκι (πρωί βράδυ). Αν χρησιμοποιείς και στοματικό διάλυμα, προμηθεύσου κάποιο φιλικό προς τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος και χωρίς αλκοόλ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ

  • Για την τερηδόνα, ευθύνονται σημαντικά η ποσότητα των γλυκών, η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται και η υφή τους. Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων, ιδίως δε όσων είναι υγρά ή μαλακά και κολλώδη, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα οξέων στο στόμα, που τελικά θα προκαλέσουν τερηδόνα.
  • Την υγεία των δοντιών επηρεάζει θετικά η κατανάλωση σκληρών φρούτων με τη φλούδα, ωμών λαχανικών, τυριών, γιαουρτιού, κρέατος, ψαριών, ξηρών καρπών, αλλά και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
  • Η κατανάλωση κίτρινου τυριού ως επιδόρπιο μετά το φαγητό, λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας από την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Τα κίτρινο τυριά, ιδίως δε όσα είναι προϊόντα ωρίμανσης και εμπεριέχουν φυσικά φιλικά μικρόβια (προβιοτικά), μπορούν να εξουδετερώσουν κάποια συγκεκριμένα  οξέα, που βλάπτουν τα δόντια και τα ούλα και να επαναφέρουν το φυσιολογικό pH του στόματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παρεχόμενες πληροφορίες στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωσή σου και δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές συμβουλές του οδοντίατρου σου.

01

Fitness snacking

Πάντα –και παντού- υπάρχει μια δυνατότητα για να γυμναστείς και να προσθέσεις χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου. Με φυσικές κινήσεις και μετακινήσεις, με “τσιμπολόγημα” άσκησης από εδώ και από

>
02

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Πόσα ξέρεις για το σωματικό λίπος; Μήπως ελάχιστα και πρέπει να μάθεις περισσότερα; Σου λέμε τα 12 πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε!

>
03

Βασικές προπονητικές αρχές.

Εσύ ξέρεις τί σημαίνει η αρχή F.I.T.; Αν όχι, πρέπει να το μάθεις οπωσδήποτε… Ως σωματική άσκηση ή γυμναστική ή άθληση ή προπόνηση προσδιορίζεται οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας απαιτεί οργανωμένη,

>
Studio One is
An elite team that is not afraid to dream and create the ideal circumstances in order to organize and direct. To give all their knowledge, energy and passion to those who love fitness.
Ωmega
Άστιγγος 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Τ.Κ 18531
Phone
+30 210 4122888
Website
www.omega.gr
Information
info@omega.gr
Scroll to Top